فهرست مطالب

پژوهش های ماهی شناسی کاربردی - سال دوم شماره 3 (پاییز 1393)

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریا رضوی پور، سهیل ایگدری *، هادی پورباقر صفحات 1-16
    جنس سیاه ماهی (Capoeta) از جمله آرایه های پیچیده از نظر آرایه شناسی در آب های داخلی ایران می باشد. در بین اعضای این جنس، مقایسه ویژگی های ریخت سنجی و شمارشی اعضای گونه سیاه ماهی توئینی (Capoeta damascina) در حوزه های مختلف علیرغم وجود برخی تفاوت ها، امکان جداسازی آنها را براساس این ویژگی ها نمی دهد. از این رو استخوان شناسی در آنها به عنوان یک ویژگی مهم در بررسی مطالعات تاکسونومی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. همچنین شناخت ویژگی های استخوان شناختی ماهیان بویژه ساختار سر در درک ویژگی های زیستی از قبیل تغذیه و تنفس نیز کاربرد دارد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی استخوان شناسی سیاه ماهی توئینی از حوضه دجله به اجرا در آمد. برای این تحقیق تعداد 20 قطعه نمونه از رودخانه قشلاق توسط الکتروشوکر نمونه برداری گردید. نمونه ها پس از بیهوشی در فرمالین 10 درصد بافری تثبیت و سپس برای مطالعه استخوان شناسی رنگ آمیزی و شفاف سازی شدند. در این تحقیق بررسی ساختار استخوانی سیاه ماهی توئینی بررسی و توصیف گردید. ساختار اسکلتی این گونه تفاوت هایی را در فرم استخوان های فکین، مربعی، ساده، اطراف پروانه ای، بخش های مختلف استخوان قاعده ای پس سری و اوروهیال با دیگر کپور ماهیان نشان داد که می توانند به عنوان ویژگی های استخوان شناسی قابل تشخیص آن در نظر گرفته شوند. با توجه به عدم کارایی صفات اندازشی و شمارشی در مطالعات آرایه شناختی اعضای این گونه نتایج این تحقیق می تواند بعنوان پایه ای برای مطالعات آتی اعضای این آرایه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاه ماهی توئینی (Capoeta damascina)، آرایه شناسی، استخوان شناسی، کپورماهیان
  • حکیمه سرگزی*، حجت الله جعفریان، سعید یلقی، محمد فرهنگی صفحات 17-28
    در این تحقیق اثرات باسیلوس های پروبیوتیکی بر روی انرژی مصرف شده و دفع آمونیاک و اوره در لارو ماهیان قزل آلا با بکارگیری مخلوط پنج گونه از باسیلوس های پروبیوتیکی از طریق مکمل سازی جیره به مدت 60 روز بررسی شد. لاروهای ماهی قزل آلا (با وزن متوسط 32±463 میلی گرم) با جیره (تیمار Tau-1) حاوی 106*1 CFL/ml، (تیمار Tau-2) حاوی 107*1 CFL/ml و (تیمار Tau-3) حاوی 108*1 CFL/ml در هر 100 گرم غذا مکمل سازی شده و اثر آنها با تیمار شاهد با جیره فاقد پروبیوتیک مقایسه شد. تغذیه از 5 تا 8 درصد وزن بدن متغیر بود. اما در حین آزمایش دفع، ماهیان تغذیه نشدند. نتایج نشان داد که دفع آمونیاک و اوره در تیمارهای آزمایشی در مقایسه با تیمار شاهد بطور معنی داری کاهش یافت (P<0/05). کمترین میزان دفع آمونیاک و اوره در تیمار Tau-2 مشاهده شد و بیشترین میزان دفع آمونیاک و اوره در هر دو حالت در تیمار شاهد مشاهده شد. میزان انرژی مصرفی در تیمارهای آزمایشی بطور معنی داری (P<0/05) کمتر از شاهد بود. نتایج نشان داد که باسیلوس های پروبیوتیکی قادرند میزان انرژی مصرف شده و دفع آمونیاک و اوره را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: ه، و، دش آک، ل آلا
  • رضا اکرمی، علیرضا ابراهیمی، مهشید شاملوفر، مجید رازقی منصور* صفحات 29-42
    این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر پری بیوتیک مانان الیگوساکارید بر عملکرد رشد، بازماندگی و مقاومت لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchs mykiss) در برابر استرس های محیطی به مدت 6 هفته انجام گرفت. شش سطح از پری بیوتیک مانان الیگوساکارید شامل 0، 0/1، 0/2، 0/3، 0/4 و 0/5 درصد در سه تکرار به جیره آغازین تجاری لارو ماهی قزل آلای رنگین کمان (حاوی 50% پروتئین، 20% چربی و 21/65 مگاژول در کیلوگرم انرژی ناخالص) افزوده شد. پس از سازگاری؛ تعداد 250 قطعه لارو قزل آلا با میانگین وزنی 370 میلی گرم در هر تراف ذخیره سازی و تغذیه شدند. در انتهای دوره پرورش شاخص های رشد، بازماندگی، تغذیه و میزان مقاومت در برابر استرس های محیطی از قبیل استرس دمایی (33 درجه سانتی گراد)، پی- اچ پایین (معادل 2)، پی- اچ بالا (معادل 12) و شوری بالا (معادل 40 گرم در لیتر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف پری بیوتیک مانان الیگوساکارید بطور معنی داری از عملکرد بهتری در خصوص رشد، بازماندگی و کارایی تغذیه را در مقایسه با گروه شاهد داشتند (P<0/05) و بهترین عملکرد در سطح 0/3 درصد پری بیوتیک در جیره بدست آمد (P<0/05). بیشترین مدت مقاومت در برابر استرس های محیطی نیز در ماهیان تغذیه شده با پری بیوتیک و بطور ویژه در سطح 0/3% جیره مشاهده گردید (P<0/05). نتایج این تحقیق نشان داد جیره های مکمل شده با پری بیوتیک مانان الیگوساکارید به میزان 0/3% جیره آغازین لارو ماهی قزل آلا می تواند در بهبود رشد، کارایی تغذیه و افزایش مقاومت در مقابله با استرس های محیطی موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: پری بیوتیک مانان الیگوساکارید، رشد، بازماندگی، استرس، لارو قزل آلا
  • رقیه صفری *، حامد کلنگی میان دره، علی جافر نوده صفحات 43-58
    در این مطالعه بیان ژن P450 در بچه ماهیان تاس ماهی ایرانی در مواجهه چهارده روزه با غلظت های تحت کشنده (200، 400 و 800 میکروگرم در لیتر) کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور نمونه برداری از بافت های کبد و آبشش در روزهای اول، دوم، هفتم و چهاردهم انجام شد. نتایج نشان داد که در بافت های کبد و آبشش بیان نسبی mRNA- P450 در نمونه های تحت تیمار در تمام روزهای مواجهه در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (P<0/05). بیان نسبی mRNA- P450 پاسخ وابسته به زمان را در هر دو بافت بعد از مواجهه با کلرید کادمیوم نشان داد. روند مشابهی در تمام غلظت های مورد مطالعه در دو بافت مورد بررسی مشاهده شد. اگرچه در این مطالعه افزایش بیان نسبی mRNA- P450 در هر دو بافت مورد مطالعه مشاهده شد، اما بیان نسبی آن به طور معنی داری در بافت کبد از بافت آبشش بالاتر بود (P<0/05). بیان نسبی mRNA- P450 در تمام روزهای مواجهه نیز در غلظت های بالاتر مقادیر بالاتری را نشان داد.
    کلیدواژگان: تاس ماهی ایرانی، کلرید کادمیوم، P450، بیان ژن
  • زهرا عظیمی *، علی صادق پور، حسین خارا، اکبر پورغلامی مقدم، رودابه روفچایی صفحات 59-72
    نیتریت محصول حد واسط در چرخه طبیعی نیتروژن است که افزایش غلظت محیطی آن موجبات مرگ و میر ماهیان آب شیرین را فراهم می کند. پس از آزمایش های اولیه محدوده کشندگی این ماده تعیین و سپس جهت تعیین دقیق LC50 تعداد 180 قطعه بچه ماهی سفید با میانگین وزنی 0/8±4/05 گرم، در 6 گروه (5 گروه آزمایشی و گروه شاهد) درمعرض غلظت های 130، 144/5، 161/5، 180، 200 میلی گرم درلیتر، نیتریت سدیم قرار گرفتند. آزمایشات به صورت ساکن (استاتیک) و بر اساس روش استاندارد به مدت 4 شبانه روز (96 ساعت) انجام شد. در مدت اجرای آزمایش اکسیژن محلول، اسیدیته و دمای آب روزانه اندازه گیری و ثبت گردید. میزان متوسط کشندگی (LC50) نیتریت روی بچه ماهیان سفید طی 96 ساعت 146/62 میلی گرم در لیتر، با استفاده از روش آماریی Probit analysis تعیین گردید. طی این بررسی در ماهیان مسموم رفتار غیر طبیعی چون بی قراری، شنا در سطح آب، از دست دادن تعادل دیده شد. به منظور مشاهده تغییرات میکروسکوپی بافت کبد، این بافت در ماهیان در حال مرگ در پایان هر 24 ساعت مورد بررسی قرار گرفت. پس از تثبیت بافت ها در فرمالین 10 درصد، مقاطع بافتی با ضخامت 5 میکرون تهیه و به روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگ آمیزی شدند. مهم ترین ضایعات کبد مشاهده شده، خون ریزی ورید مرکزی، آتروفی، نکروزه شدن هپاتوسیت، نکروز کانونی مزمن، cloudy swelling (تورم ابری) و حضور ملانین و صفرا بود. نتایج نشان داد که این ماهی جز ماهیان مقاوم در برابر سم نیتریت بوده و بافت کبد می تواند به عنوان یک بیومارکر شاخص آلودگی نیتریت در این گونه مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید، RutilusKutum، نیتریت، هیستو پاتولوزیک، غلظت کشندگی، آلودگی
  • پریسا ملکی *، رحمان پاتیمار، حجت الله جعفریان، رسول قربانی صفحات 73-86
    هدف این تحقیق بررسی تاثیر ولتاژ، شوری و دما بر عملکرد صید الکتریکی بود. تعداد 850 عدد گامبوزیا از سد گلستان صید و به آزمایشگاه منتقل شد. فاصله از آند، فاصله کاتد و آند در طول آزمایش به ترتیب، 10cm و 120cm و دامنه طولی و وزنی ماهیان به ترتیب 0/20±3/818 سانتی متر و 0/135±0/804 گرم بود. در 3 ولتاژ 15، 45 و 135ولت و 3 دمای c°20، 10°c و c°30 و 3 شوری 0/5، 2 و 4 گرم درلیتر شوک الکتریکی به ماهیان به صورت انفرادی اعمال شد. زمان بیهوش شدن و بازگشت به حالت اولیه برای تک تک ماهی ها ثبت گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی (با 3 سطح ولتاژ، 3 سطح شوری، 3 سطح دما) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. مقایسه ها نشان داد میانگین زمان های بیهوشی بدست آمده از ولتاژها و دماها و شوری های مذکور اختلاف معنی داری با هم داشتند. بیشترین زمان بیهوشی برای گونه گامبوزیا به ترتیب از شوری 0/5، دمای 10، ولتاژ 15 با میانگین 0/74± 8/71 ثانیه و کمترین به ترتیب از شوری 4، دمای 30، ولتاژ 135 با میانگین 0/32± 1/44 ثانیه بدست آمد. بیشترین زمان بازگشت به حالت اولیه برای گامبوزیا به ترتیب از شوری 0/5، دمای 10، ولتاژ 135 با میانگین 3/1± 94/84 ثانیه و کمترین به ترتیب از شوری 0/5، دمای 30، ولتاژ 15 با میانگین 2/72± 20/01 ثانیه بدست آمد.
    کلیدواژگان: صید الکتریکی، شوک الکتریکی، Gambosia holbrooki، دما، ولتاژ، شوری
  • سجاد کریمی *، نصرالله محبوبی صوفیانی، فاطمه پیکان حیراتی، الهام کتیرایی صفحات 87-100
    ماهی سنگسر مخطط (Pomadasys stridens) پراکندگی گسترده ای در خلیج فارس دارد. اختصاصات تولید مثلی این ماهی کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. نمونه های سنگسر مخطط ماهیانه از خرداد 1389 تا اردیبهشت ماه 1390 از اسکله های صیادی بندر بوشهر از طریق صیادان محلی جمع آوری و برای مطالعات بعدی به مرکز تحقیقات شیلات بوشهر و سپس به دانشگاه صنعتی اصفهان انتقال یافت. از مجموع 540 ماهی مورد مطالعه، 155 قطعه نر و 385 قطعه ماده بودند. طول کل ماهی ها با دقت میلی متر و وزن کل آنها در حد 0/1 گرم اندازه گیری شد. قطعاتی از گناد برای مطالعه بافت شناسی به مدت 24 ساعت در فرمالین 10 درصد و پس از آن در الکل 70 درصد نگهداری شد. طول کل ماهیان ماده 12/6 تا 23 سانتی متر و نرها 11/7 تا 22 سانتی متر بود. گستره وزنی ماده ها از 27/4 تا 144/8 گرم و برای نرها از 21 تا 124/9 گرم به دست آمد. ماده ها اندازه بزرگ تر از نرها نشان دادند گروه سنی برای هر دو جنس نر و ماده بین +1 تا +8 متغیر بود. میزان نمایه نمو گنادی GSI در سنگسر مخطط دارای دو اوج بود که اولی کوچک تر و در آذر ماه و اوج دوم بزرگ تر بود که در اسفند ماه مشاهده شد. کمینه و بیشینه هماوری مطلق به ترتیب برابر با 28597 و 198672 عدد تخمک و هماوری نسبی 288 و 1558 عدد تخمک به ازای هر گرم از وزن بدن به دست آمد. نسبت جنسی در تمام زمان نمونه برداری 1:3/3 (M/F) محاسبه گردید. با بررسی نمایه نمو گنادی، قطر تخمک و بافت های گنادی ، فصل تولید مثل این گونه در آذر و اسفند به دست آمد.
    کلیدواژگان: تولیدمثل، سنگسر مخطط، تخم ریزی هم زمان، خلیج فارس، استان بوشهر
  • المیرا نعمت پسند، حمید عبدالله پور بی ریا *، کیوان عباسی رنجبر، سیده مریم احمدی صفحات 101-111
    بررسی صفات ریخت شناسیش و اختلافات ظاهری در رده بندی ماهیان، درک عوامل زیستی و تغذیه ای و رشد و نمو حائز اهمیت می باشد. لذا تحقیق حاضر با موضوع بررسی خصوصیات مورفومتریک و مریستیک کفال پوزه باریک از مهر ماه 90 تا شهریور 91 در ساحل انزلی انجام شد. آنالیز آماری داده ها نشان داد که این ماهیان (180 عدد) دارای میانگین طول کل 30/74±255/49 میلی متر، وزن 42/14±127/47 گرم و سن 0/106± 4/32 سال می باشند. میانگین تعداد فلس های روی خط جانبی 1/71±44/95 عدد، تعداد شعاع های منشعب در باله پشتی دوم 0/45±7/04 و در باله مخرجی 0/35±8/92 عدد تعیین شد. میانگین طول سر 1/1±23/5 درصد، قطر چشم 0/5±6/25 درصد و بیشترین ارتفاع بدن 1/86±21/47 درصد، ارتفاع و طول باله پشتی I به ترتیب 0/95±12/36 و 0/53±6/04 درصد، ارتفاع و طول باله پشتی II به ترتیب 0/94±12/76 و 0/67±8/41 درصد و ارتفاع و طول باله مخرجی به ترتیب 0/96±13/26 و 0/85±9/51 درصد، طول باله های سینه ای 1/19±20/02 درصد و باله شکمی 0/84±14/07 درصد، فاصله باله های سینه ای-شکمی 1/11±18/57 درصد و شکمی- مخرجی 1/81±37/02 درصد و فاصله پیش پشتی 1/61±48/96 درصد طول چنگالی بدن بدست آمد. نتایج نشان داد که بین جنس نر و ماده از نظر صفات شمارشی اختلافی وجود ندارد اما از نظر صفات سنجشی در 40 عامل اختلاف مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: کفال پوزه باریک، Liza saliens، صفات ریخت شناسی، ساحل انزلی
|
  • Paria Razavi Pour, Soheil Eagderi*, Hadi Poorbagher Pages 1-16
    The genus Capoetais considered being a complex taxa of Iranian freshwater fishes in terms of taxonomy. Among the members of this genus, comparing morphometrics and meristic characteristics of Tuini fish (Capoeta damascina) from different basins do not allow their distinction despite some differences. Hence, osteological features can be considered as an important characteristic to investigate their taxonomy. In addition, knowledge of osteological features, particularly cephalic structures, can be use in understanding their biological features, such as feeding and respiration. Therefore, this study was aimed to describe osteological characteristics of Tuini fish from Tigris basin. To do so, 20 specimens were collected from the Gheshlagh River using electro fishing. Specimens were fixed into 10 percent buffered formalin after anaesthetizing and then cleared and stained for osteological examinations. The skeletal structure of this species showed differences in form of some bony elements including jaws, quadrate, symplectic, parasphenoid, various parts of occipital region and urohyal in comparison with other cyprinids which can be considered as discernible osteological characters of this species. Regarding the weakness of morphometric and meristic traits for taxonomic study of the member of C. damascina, the findings of this research can be set as the basis for future taxonomic studies of this taxon.
    Keywords: Tuini fish(Capoeta damascina), Taxonomy, Osteology, Cyprinidae
  • Hakimeh Sargazi, Hojat Ollah Jafarian, Saeid Yelghi, Mohammad Farhangi Pages 17-28
    This study aimed at investigating the effect of probiotic bacillus on energy utilization and ammonia and urea excretion in Onchorhynchus mykiss larvea using five blends of probiotic bacillus via supplementation of diet for 60 days. Rainbow trout larvae (avg 46332 mg) were fed with the diet supplemented with 1×106 CFU/ml (treatment Tau-1), 1×107 CFU/ml (treatment Tau-2) and 1×108 CFU/ml (treatment Tau-3), per 100g food and their effects were compared with those of control diet containing no probiotic. Feeding varied from 5% to 8% of the body weight in breeding period, though the fishes were not fed during the excretion experiment. Results revealed that ammonia and urea excretion in experimental treatments had significantly decreased in comparison to control treatment (P
    Keywords: Diet, Probiotic, Experimental, Treatment
  • Reza Akrami, Alireza Ebrahimi, Mahshid Shamoofar, Majid Razeghi Mansor* Pages 29-42
    This study was conducted to evaluate the effect of dietary prebiotic mannan oligosaccharide on growth performance, survival and resistance against environmental stress of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) larvae during a 6-week experiment. Basal starter diet (containing 50% protein, 20% lipid and 21.65 MJ/kg energy) were supplemented with 0 (control), %.0.1, %0.2, 0.3%, 0.4% and %0.5 in a totally randomized design trial in triplicate groups. After acclimation, the larvae (initial weight of 370 mg) were placed and fed into trough (250 larve per tank). At the end of the trial, growth factors, survival, nutrition and stress resistance such as high temperature (33 °C), acidity (Low pH pH=2, Hcl), alkalinity (High pH pH=12, NaOH) and high salinity (40 ppt) were assessed. Results revealed that fish fed by different levels of prebiotic mannan oligosaccharide displayed significantly higher growth performance , feed efficiency and survival rate compared to the control group and the best performance was achieved at the level of %0.3 (P
    Keywords: Prebiotic mannan oligosaccharide, Growth, Survival, Stress, Rainbow trout larvae (Oncorhynchus mykiss)
  • Roghayeh Safari*, Hamed Kolangi Miandareh, Ai Jafer Nodeh Pages 43-58
    Gene expression of P450 in Juveniles of Acipenser persicus in exposure to sub lethal doses of cadmium chloride (200, 400 and 800 µg/l) were studied during 14 days. Sampling was done from the both liver and gill on days 1, 2, 7 and 14. Result showed that in gill and liver tissue, the relative mRNA- P450 expression level significantly increased in all experiment days compared to control(P
    Keywords: Persian sturgeon, CdCl2, P450, Gene expression
  • Zahra Azimi*, Ali Sadeghpour, Hossein Khara, Akbar Pourgholami Moghadam, Rodabeh Rufchaie Pages 59-72
    Nitrite is intermediate product in hydrogen natural cycle whose high rate of concentration level has toxic effects on fishes. In order to investigate this effect, the lethality range of this chemical was determined through initial tests. Then to determine the accurate LC50,180 piece of white fish with an average weight of 4/05 ± 0/8 g in 6 groups (5 experimental groups and one control group) were exposed to concentrations of 130, 144/5, 161/5, 180, 200 mg/l of sodium nitrite. The experiments were done based on static approach according to standard methods for 4 days (96 h). During the experiment dissolved oxygen, pH, total hardness and water temperature were measured and recorded daily. Average rate of lethality (LC50) of nitrite on white juveniles (Rutiluskutum) within 96 hours using Probit analysis was determined 146/62 mg/l. During this study, abnormal behaviors, such as unrest, swimming in the water level, and loss of equilibrium were observed. In order to observe histological changes in the liver, the tissue of torpid fish was examined at the end of each 24 h. After stabilizing the tissues in 10% formalin, 5-micron-thick tissue sections were prepared and stained using hematoxylineosin method. The most important observed liver lesions was, central venous bleeding, atrophy, hepatocyte necrosis, chronic focal necrosis, cloudy swelling and melanin and bile. The result showed that the Rutiluskutum was resistant to nitrite poison and the liver tissue can be exdamined as a biomarker of nitrite pollution index in this species.
    Keywords: Rutilus kutum, Sodium nitrite, Histopathology, Pollution, Lethal Concentration
  • Parisa Maleki*, Rahman Patimar, Hojatollah Jafarian, Rasoul Ghorbani Pages 73-86
    The purpose of this study was to investigate the effect of voltage, salinity and temperature on the performance of electric fishing. To do so, 850 pcs Gambosia holbrooki from Golestan dam were hunted and transported to the laboratory. Distance from the anode, cathode and anode distance during testing were 10cm and 120cm, respectively. Experimental fish length and weight range for this species were calculated 3.818 ± 0.20 cm and 0.804 ± 0.135 gr , respectively. Electric shocks were applied to individual fish in three voltages of 15, 45 and 135 volts and 3 °c, 10 °c, 20 °c and 30 °c, and 3 salinity of 0.5, 2 and 4 g/l. Time to pass out and return to the initial state for individual fish were recorded. Statistical analysis of ANOVA, Duncan and LSD showed that the average duration of voltages and temperatures and salinities of anesthesia obtained are significantly different. The maximum and minimum anesthesia time were calculated for the Gambosia holbrooki from the salinity of 0.5, 10° c, Voltage 15, with a mean of 8.71 ± 0.74s and from the salinity of 4, 30° c, Voltage 135, with a mean of 1.44 ± 0.32s, respectively. The maximum and minimum reset time for Gambvzya were resulted from the salinity 0.5, 10° c, Voltage 135, with a mean of 94.84 ± 3.1s and the salinity of 0.5, 30° c, Voltage 15, with a mean of 20.01 ± 2.72 s, respectively.
    Keywords: Electrofishing, Electricshok, Gambosia holbrooki, Temperature, Voltage, Salinity
  • Sajjad Karimi*, Nasrollah Mahbobi Soofiani, Fatemeh Paykanheirati, Elham Katiraei Pages 87-100
    Stripped piggy (Pomadasys stridends) is widely distributed in coastal waters of Persian Gulf. However, the reproductive characteristics of this fish were under-researched. Specimens of Pomadasys stridens were collected from the local catches at Bushehr fishery harbor from May 2010 to April 2011, by regular monthly collections. A total of 540 specimens, including 155 males and 385 females were collected and transported to Bushehr fishery research center and then to Isfahan university of technology for analysis. The total length (in millimeter) as well as the total weight (in 0.1 grams) of the fish was carefully recorded. The total length of the mature fish ranged from 12.6 cm to 23 cm (females) and 11.7 cm to 22 cm (males) and their total weight ranged from 27.4 g to 144.8 g (females) and 21 to 124.9 (males). In both length and weight, females showed larger size than males. Age groups in both sexes were determined and ranged between 1 and 8 years. Monthly distribution of GSI for female and male P. stridens, showed that the GSI values have two peaks, the first one which was smaller occurred in December and the second one, the maximum, was in March. The minimum and the maximum of absolute fecundity were 28597 and 198672 per gram of body weight, respectively and the relative minimum and maximum fecundity was 288 and 1558 per gram of body weight, respectively. The mean of the sex ratio was 1: 3.3 (M/F). According to the GSI, ova diameter and histological observations, spawning period was determined from December to March.Stripped piggy (Pomadasys stridends) is widely distributed in coastal waters of Persian Gulf. However, the reproductive characteristics of this fish were under-researched. Specimens of Pomadasys stridens were collected from the local catches at Bushehr fishery harbor from May 2010 to April 2011, by regular monthly collections. A total of 540 specimens, including 155 males and 385 females were collected and transported to Bushehr fishery research center and then to Isfahan university of technology for analysis. The total length (in millimeter) as well as the total weight (in 0.1 grams) of the fish was carefully recorded. The total length of the mature fish ranged from 12.6 cm to 23 cm (females) and 11.7 cm to 22 cm (males) and their total weight ranged from 27.4 g to 144.8 g (females) and 21 to 124.9 (males). In both length and weight, females showed larger size than males. Age groups in both sexes were determined and ranged between 1 and 8 years. Monthly distribution of GSI for female and male P. stridens, showed that the GSI values have two peaks, the first one which was smaller occurred in December and the second one, the maximum, was in March. The minimum and the maximum of absolute fecundity were 28597 and 198672 per gram of body weight, respectively and the relative minimum and maximum fecundity was 288 and 1558 per gram of body weight, respectively. The mean of the sex ratio was 1: 3.3 (M/F). According to the GSI, ova diameter and histological observations, spawning period was determined from December to March.
    Keywords: Reproduction, Stripped piggy (Pomadasys stridens), group synchronous, Persian Gulf, Bushehr province
  • Elmira Nematpasand, Hamid Abdollahpour*, Keyvan Abbasi Ranjbar, Seyedeh Maryam Ahmadi Pages 101-111
    Study of morphological characteristics and apparent differences are important in fish classification, comprehension of biological and feeding factors and growth. Therefore, the present study has been conducted to investigate morphometric and meristic characteristics of sharp nose mullet (Liza saliens) in Bandar Anzali coast from August 2012 to October 2012. According to data analysis, the average of total length, weight and age of the examined specimens (n=180) were 255.49±30.74 millimeter, 127.47±42.14 gram and 4.32±0.106 year, respectively. The average number of scales on lateral line, the number of branched rays in the second dorsal fin and anal fin were estimated 44.95±1.71, 7.04±0.45 and 8.92±0.35, respectively. Other measurements were as follows: the average head length 23.5±1.1%, eye diameter 6.25±0.5%, maximum length of body 21.47±1.86%, height and length of the first dorsal fin 12.36±0.95 and 6.04±0.53% respectively, height and length of the second dorsal fin 12.76±0.94 and 8.41±0.67% respectively, height and length of anal fin 13.26±0.96 and 9.51±0.85% respectively, pectoral fin length 20.02±1.19% and ventral fin 14.07±0.84%, pectoral-ventral fin distance 18.57±1.11% and ventral-anal 37.02±1.81% and pre-dorsal distance 48.96±1.61% of body fork length. Results showed that there were no statistic differences in meristic counts between male and female but there were observed differences in 40 morphometric factors between two sexes.
    Keywords: Sharp nose mullet, Liza saliens, Morphological characteristics, Bandar Anzali Coast